2010. április 6., kedd

Szirnyiki (Сырники)

Van fél kiló túróm, ami már csak sütésre alkalmas (vagy túrófagyinak, a fele ugyanis megfagyott a hűtő hátuljában).

A többséggel ellentétben mi még húsvét után is képesek vagyunk evésre gondolni, én viszont a konyhának már közelébe se bírok menni (ebben azt hiszem, a kulics a ludas), a sütés szó hallatára pedig a jobb oldali szemhéjam heves rángatózásba kezd.
Szirnyiki viszont elég gyakran készül nálunk, mert
a.) túró van benne
b.) tejfölhegyeket lehet rá halmozni
c.) azért mert hizlal (ez külön élvezet)
d.) azért, mert nem hizlal (kis módisításokkal)
e.) nem kell hozzá semmi (csak túró, bár azért közelharcok folynak, nem csak úgy ki a hűtőből)
f.) beidomítva konyhakerülő egyének is el tudják készíteni
g.) finom.

Most, hogy mindenki meggyőződhetett arról, hogy egy percet sem késlekedhet, és fénysebességgel röppenne a hűtőhöz, lássuk a receptet.
Egyébiránt innen lestem a receptet először, ha jól emlékszem:
http://vitoria.livejournal.com/10542.htmlA konzerv őszibarackot én azért kihagynám belőle...

Что нужно:

fél kiló túró
2 tojás
fél pohár liszt (a képen látható egyed graham lisztből készült)
2 cs. vaníliás cukor
reszelt citromhéj

olaj

tálaláshoz: cukrozott tejföl (bár mi jobban kedveljük az édes szirnyiki - natúr tejföl változatot)

Что делать:

1. Mindent keverj össze alaposan (ha nagyon rendes vagy, a tojásfehérjét fel is verheted)
2. Formázz gömböket, lapítsd szét, forgasd meg lisztben, és forró olajon/olajban (vaj is lehet) süsd meg.
3. Tálald melegen, cukrozott tejföllel.


Bár, nálunk még sosem telt el annyi idő, hogy kihűljön.

3 megjegyzés:

  1. Még nálunk sem, valahogy mindenki szereti :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt Magyarországon úgy hívják, hogy TÚRÓFÁNK

    Túrófánk: gyors, laktató, édesen és sósan is jó.

    Hozzávalók:1 db evőkanál
    50 dkg lisztben elkeverjük
    1 kk. szódabikarbónát
    1 ek cukrot
    1 kk. sót (de ha csak sóval szeretjük, akkor többet) ezeket elkeverjük.
    Hozzáadjuk még az
    1 db tojást
    2 dl tejfölt (vagy 5 dl tejet), s végül a
    25 dkg túrót, amit villával, vagy krumplinyomóval áttörtünk Sütéshez: zsír
    Szóráshoz: porcukorban elkevert 1 csm. vaníliás cukor
    Elkészítés:
    A hozzávalókból a tálban sűrű galuskatésztát keverünk alaposan kidolgozva.
    Fél órát pihentetjük. Kisodorjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, vagy
    2 db (zsírba mártogatott) evőkanál segítségével, a forró, és bő zsírba beleszaggatjuk a tésztát. A fánknak úsznia kell a serpenyőben, ne érjen le az edény aljára! Bő, forró olajban elkezdjük el a sütést, majd közepes lángon, kicsit lassabban, 2-2 percnél tovább sütjük készre, mint a hagyományos, szalagos fánkot, mert a túró nehezebben sül és ezt is lefedjük, majd megfordítás után már
    nem. Papírkendőn lecsepegtetjük, és (vaníliás) porcukorral megszórva kínáljuk.

    Könnyű túrófánk Borbás Marcsi leírása szerint, de Ő kevesebb, mint 20 dkg liszt, 3 db tojássárgája, és 2-3 evőkanál tejföl kell, a többi hozzávaló ugyanaz)
    1. A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, szódabikarbónával.
    2. A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, citromhéjat és a tejfölt. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és puha, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőle.
    3. Rögtön is nyújtható, és szaggatható, de jobb, ha 20-30 percig állni hagyjuk.
    4. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk tetszőleges méretűre, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval, vagy pohárral.
    4. Közepesen forró zsírban sütjük, amit mindenkinek ki kell kísérletezni, hogy hol van az a pont, ahol a zsír nem túl forró, mert abban a fánk hamar megég a tészta külső részén, de belül nyers marad, ha meg hideg a zsiradék, akkor tocsogni fog tőle a fánk. (Legyen forró a szír, majd amikor a fánkot beletesszük, vegyük vissza közepes lángra, úgy jó lesz). Ezt is lefedve kell sütni az egyik oldalon, a másikon pedig fedő nélkül?
    5. Lekvárral, vagy fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal is tálalhatjuk.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ferenc, ez két jó túrófánk recept, ám a szirnyiki más "tészta", már csak a hozzávalók arányait nézve is más állagú. Azonban mindkét, illetve három variáció- finom :)

    VálaszTörlés